Categorieën

Fabrikanten

Regenweetjes

 

De meeste regen in de wereld valt in Hawaii. Hier valt per jaar gemiddeld 11.455 mm neerslag. Ter vergelijking: in Nederland is dit 700-900 mm. Het regent ook het vaakst in Hawaii; op het vulkanische eiland Kauai regent het 360 dagen per jaar. De minste regen ter wereld valt in de Atacamawoestijn in Chili: gemiddeld minder dan 1 mm regen per jaar. Op veel plekken in deze woestijn heeft het al  400 jaar niet geregend! De meeste regen per dag ooit gemeten in Nederland was op 3 augustus 1948. Toen viel er 208 mm in Voorthuizen. 1966 was het natste gemeten jaar in de Nederlandse geschiedenis. Er viel toen 1382 mm regen. Het droogste jaar kende Nederland 1921, toen er slechts 387 mm regen viel. De natste dag ter wereld was op 15 maart 1952. Toen viel er op het eiland La Réunion 1870 mm regen. Op één dag! In Cherrapunji in India viel tijdens de moesson in 1860 -1861 26.461 mm regen.

 

Leuke Spelletjes voor IN de regen:

 • Plassen stampen; Trek je laarzen en je regenpak aan en ga naar buiten. Elk kind vind dit leuk, heerlijk onbezorgd in de regen spelen. En daarna lekker in bad of onder de douche klaarmaken voor een warm kopje thee of chocomel.
 • Trek regenkleding aan en ga lekker naar het bos. Kinderen en hun ouders vinden het heerlijk om buiten te rommelen in de regen. Bouw een hut met z’n allen of ga lekker boompje verwisselen.
 • Laat de kids gewoon buitenspelen. Kinderen vermaken zich wel, ook in de regen. Misschien juist wel in de regen. Lekker spelen met zand en water tevens een goede les voor de kleintjes om te zien hoe water en zand op elkaar reageert.
 • twee is te weinig, drie is te veel: vijf koppeltjes  van twee kinderen krijgen een paraplu. Daar schuilen ze samen onder. Twee kinderen krijgen geen paraplu, de één is de jager, de ander prooi. De prooi probeert onder de paraplu van één van de vijf koppeltjes te komen. Lukt dat, dan moet het kind dat niet naast de prooi staat onder de paraplu weg en wordt de prooi. Als de prooi wordt getikt door de jager, wordt de jager prooi en de prooi jager. Nodig: vijf paraplu’s.
 • regenvangen: zeil 1x1 meter, 2 kinderen moeten in é regenvangen én minuut zoveel mogelijk regenwater opvangen in het zeil en in een emmer zien te krijgen. Nodig: zeiltje, emmer, maatbeker.
 • Ga wormen zoeken, dit is het moment! Als het regent komen de wormen naar boven. Durf jij het aan??

 

 

 

 

Hier een leuk klein proefje om zelf te ontdekken  hoe regen ontstaat. Hiervoor heb je een spiegel en je eigen adem nodig.

 •  Dit proefje werkt het best als de spiegel koud is. Als het buiten kouder is dan binnen, kun je de spiegel een tijdje buiten  laten  staan. Je kunt hem ook in de koelkast leggen.
 •  Pak de spiegel en houd hem voor je.
 •  Adem flink uit op de spiegel. Wat zie je gebeuren?

Je ziet dat de spiegel beslaat. Er komt een waas over de spiegel. Dit noemen we condens. Condens bestaat uit hele kleine waterdruppels.

 

Regen

Regen bestaat uit waterdruppels. Het ontstaat op ongeveer dezelfde manier als de waterdruppels in de condens op de spiegel.  Hoe zit dat? In je adem zit waterdamp. Waterdamp is water in

de vorm van een gas. Als waterdamp tegen de koude spiegel komt,  koelt het af en wordt het vloeibaar. Er ontstaan waterdruppels. Regen ontstaat op dezelfde manier. Als water op het aardoppervlak wordt verwarmt door de zon, stijgt waterdamp op. Hoe hoger de waterdamp komt, des te kouder het wordt. Er ontstaan hele kleine waterdruppels, die samen een wolk vormen. Als de waterdruppels groter worden, kunnen ze op een gegeven moment niet meer blijven zweven. Ze vallen naar beneden als regen.

 

 

Knutsel tip!  Zelf een regenmeter maken

Hoeveel regen er precies valt, kun je meten met een regenmeter. We drukken dit uit in de eenheid millimeter (mm) neerslag.

Wat heb je nodig:

 •          Plastic fles van een halve liter zonder dop
 •          Kiezelstenen
 •          Watervaste stift
 •          Schaar
 •          Liniaal

Stap 1:  Knip de fles doormidden. Daarvoor moet je eerst een gat maken in de fles van waaruit je kunt knippen.

Let op: als dat moeilijk gaat, vraag hulp bij het knippen aan papa en/of mamma

Stap 2:  Doe een laag kiezelstenen van ongeveer vijf centimeter in de fles. Zo kan hij niet gemakkelijk omvallen.

Stap 3:  Zet het bovenste gedeelte van de fles ondersteboven in het onderste gedeelte.

Stap 4: Vul de regenmeter met water tot net boven de kiezelstenen.

Stap 5: Met een watervaste stift zet je een streep ter hoogte van de waterspiegel.

De regenmeter is klaar voor gebruik!

Maar hoe meet ik met mijn regenmeter???

Stap 6:  Zet de regenmeter buiten op een open plek.

Stap 7:  Kijk een paar dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip naar je regenmeter. Is de waterspiegel gestegen? Zet dan een nieuwe streep op de fles. Met een liniaal meet je de afstand tussen de twee strepen. Hoeveel millimeter regen is er dus gevallen?

Stap 8:  Leeg de regenmeter en vul hem weer tot aan de basisstreep. E meet de volgende dag opnieuw hoeveel regen er gevallen is.

Hoe werkt het dan eigenlijk?

 •          Het bovenste gedeelte van de fl es is een soort trechter en vangt het water op. Het zorgt er ook voor dat het water niet gemakkelijk uit de fl es kan ontsnappen (verdampen) als het warm is. Het water komt terecht in het onderste gedeelte. Door te meten hoeveel de waterspiegel stijgt in een dag, weet je hoeveel het geregend heeft.